Енергетичний сертифікат підприємства

Якщо Ви задалися метою підвищити енергоефективність на підприємстві, то, в першу чергу, рекомендується скористатися такою послугою, як розробка енергетичного сертифікату. В процесі дослідження виконуються точні розрахунки і, як результат, дається сертифікація енергетичної ефективності підприємства.

Що таке «енергоефективність підприємства» і його розрахунок?

Даний процес складний для більшості вже тому, що містить безліч професійних тонкощів, включаючи складні обчислення. Для енергоаудиту даний етап вважається одним з найважливіших, так як в нього входять такі складові, як:

  • енергетичне обстеження;
  • розробка програм енергозбереження з подальшою їх реалізацією;
  • поступове підвищення енергоефективності на підприємстві.

Перший та другий етап має на увазі професійний розрахунок, в рамках якого з’ясовуються фактичні витрати на опалення, освітлення, електроенергію та інші енергетичні потреби конкретної будівлі чи процесу. В ході останнього етапу виконується професійний розрахунок, в рамках якого з’ясовуються фактичні витрати на опалення, освітлення та інші енергетичні потреби конкретної будівлі щорічно. Залежно від того, наскільки складний і об’ємний конкретний об’єкт, перелік подібних критеріїв може досягати восьми десятків – про це свідчить практика вимірювання енергоефективності підприємств з розрахунку в кіловатах на одиницю площі (м2). Саме тому дане завдання краще довіряти фахівцям – таким, як спеціалісти нашої компанії LIHTARYK!

Що впиває на вартість виготовлення енергетичного сертифікату підприємства?

Кожна з тих методик, які використовуються для розрахунку енергоефективності, має на меті застосування певних показників: абсолютних, відносних, порівняльних і питомих. Всього фахівці виділяють три напрямки, за допомогою яких можна виявити ці показники:

  • експеримент;
  • розрахунок;
  • розрахунок, заснований на проведеному експерименті.

Буває, що виявлення енергоефективності потрібно ще на стадії проектування будівлі: у цьому випадку актуальними є розрахункові методи, засновані на чинних вимогах і нормах.

Які критерії повинна враховувати енергетична сертифікація підприємства при розробці проекту ведення будівництва?

В рамках розробки проекту, в обов’язковому порядку слід врахувати ті умови, в яких планується вести будівництво, режим роботи об’єкта в майбутньому, а також найважливіше – клас енергоефективності того обладнання, яке буде встановлено – даний параметр враховується до дрібниць і має на увазі підрахунок навіть тих лампочок, що планується застосовувати для освітлення приміщень.

Крім цього, енергетичний сертифікат підприемства має фіксувати показники, що враховують всі особливості споруди, починаючи від її геометрії і закінчуючи тими кліматичними умовами, в яких буде проводитися будівництво. В окремих ситуаціях може знадобитися експлуатація одночасно декількох варіантів енергетичних ресурсів.В такому випадку по кожному з їх видів показник енергоефективності слід розрахувати окремо.

Виготовлення енергетичних сертифікатів підприємств можливе також і експериментальним методом. В його основі лежить використання виключно тих відомостей, які були отримані раніше в процесі енергетичного дослідження конкретного об’єкта. В ході проведення такого експерименту вся інформація повинна фіксуватися дуже ретельно. Як приклад можна привести вимір тепловтрат будівлі через вентиляційні отвори і вікна. Таким чином можна визначити, наскільки скоротяться витрати в тому випадку, якщо використовувати припливно-витяжну установку з рекуперацією тепла на об’єкті.

Вартість енергетичного сертифікату підприємства може дещо відрізнятися в рамках розрахунково-експериментального методу: всі ті відомості, які були відображені в нормативах розрахунках, повинні підтверджуватися фізично проведеним експериментом.

Основні способи підвищення енергоефективності будівлі

Для цієї мети можна оптимізувати певні системи:

  • теплову;
  • вентиляційну;
  • силову;
  • інженерну слабкострумову;
  • освітлювальну.

Удосконаленню слід піддати як рядові аспекти, так і всю систему в цілому. Наприклад, якщо планується оптимізувати потенціал енергоефективності на підприємстві через систему освітлення, для цього недостатньо просто замінити звичайні лампи на більш сучасні, які дозволяють забезпечити істотну економію світлових ресурсів. Необхідно також додатково зробити роботу світильників автоматизованою, попередньо розрахувавши необхідний рівень освітленості для передачі рівномірного світла в кімнатах.

Важливо організувати одночасно системи локального і масштабованого типу. Локальні – означають установку окремих датчиків присутності або руху, масштабовані – припускають передачу відомостей і дозволяють отримати найбільш актуальну інформацію по освітленості приміщень в цілому.