Сайт енергоефективності нашої компанії LIHTARYK, на який Ви потрапили, пропонує не лише якісні та висококваліфіковані послуги в сфері покращення обсягів споживання енергії, а й роз’яснює основні поняття.

Якщо мова йде про будівлі, то енергоефективним можна назвати будинок, в якому дуже мале споживання енергії поєднується з комфортним мікрокліматом: річна потреба в опаленні енергоефективного будинку може становити менше 15 кВт * год на квадратний метр; наприклад, на сьогоднішній день найпоширенішою конструкцією приватного будинку (з/б фундамент, система «тепла підлога» без утеплення, стіни 1,5 цегли з цементною штукатуркою, звичайними вікнами, утепленням покрівлі 150 мм та без припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією тепла) споживання енергії на опалення становить 110-130 кВт*год на 1 м2 в рік.

У країнах Євросоюзу прийнята така класифікація будинків:

  1. Будинки низького енергоспоживання. Використовують як мінімум на 50% енергії менше, ніж стандартні будівлі, побудовані відповідно до діючих норм енергоспоживання.
  2. Будинки ультранизького енергоспоживання. Витрачають на 70-90 % енергії менше, ніж звичайні будівлі. Приклади будинків ультранизького енергоспоживання з чітко позначеними вимогами – це німецький Passive House, французький Effinergie, Швейцарський Minergie. Піонером в будівництві таких будинків став Passive House (пасивний будинок), який був розроблений в Німеччині, в м. Дармштадт в 90-х роках. Прийнято вважати будівлю «пасивною», якщо вона відповідає вимогам, розробленим німецьким інститутом пасивних будівель. «Пасивний» будинок – це будинок з відмінною теплоізоляцією, мінімальним споживанням електроенергії та теплової енергії. У ньому підтримується комфортний мікроклімат, в основному, за рахунок людського тепла, енергії сонця і побутових електроприладів, таких як чайник, плита і т. д. Технології «пасивного» будинку (будівлі з ультранизьким споживанням енергії, без традиційної системи опалення), ефективні і вже випробувані в суворому скандинавському кліматі – такі будинки практично не мають теплових втрат.
  3. Будинки, що генерують енергію. Це будівлі, які виробляють електрику для власних потреб. У деяких випадках надлишки енергії влітку можуть бути продані енергетичній компанії і куплені назад в зимовий час. Хороша теплоізоляція, інноваційний дизайн і використання відновлюваних джерел енергії (сонячні батареї, ґрунтові теплові насоси) роблять ці будинки авангардом сучасного житлового будівництва.
  4. Будинки з нульовими викидами CO2. Термін, найчастіше використовуваний у Великобританії. Такий будинок не виділяє CO2. Це означає, що будинок сам забезпечує себе енергією з відновлюваних джерел, включаючи енергію, що витрачається на опалення/охолодження приміщень, гаряче водопостачання, вентиляцію, освітлення, приготування їжі та електричні прилади. У Великобританії всі нові будинки з 2016 року будуються відповідно до цього стандарту.