Один із перших кроків, які ви можете здійснити вже сьогодні, це прийняти рішення про утеплення свого будинку. Якщо ви хочете обрати найкращий метод для утеплення, розібратись в нюансах та прийняти виважене рішення, рекомендуємо прочитати статтю «Як правильно утеплити будинок?».

В цій статті ми допоможемо розібратись, які помилки можна допустити в процесі утеплення і як їх уникнути. Не важливо, чи ви проводите утеплення самостійно чи наймаєте для цього спеціалістів, є речі, про які варто знати, якщо для вас важливий хороший результат.

«Клаптикове утеплення»

Перша і найважливіша помилка, яку допускають власники квартир в багатоквартирному будинку, – утеплювати лише свою квартиру.

«Клаптикове утеплення», тобто утеплення зовнішніх стін лише своєї квартири не лише може зіпсувати архітектурний вигляд будинку, а може нашкодити. Тепло і далі буде «втікати» через сусідні, неутеплені квартири. Між вашою утепленою стіною і сусідньою неутепленою будуть утворюватись містки холоду і мікротріщини. В теплу пору року в ці мікротріщини буде заходити волога, яка провокуватиме утворення плісняви. В холодну пору року волога буде замерзати і таким чином ще більше їх розширювати. Без комплексної термомодернізації всього будинку, будь які «клаптикові» утеплення не принесуть користі та будуть неефективні.

Що можна зробити?

Потурбуйтесь про тепломодернізацію всього будинку. Існують програми, які надають «теплі кредити» на енергомодернізацію багатоквартирних будинків. Одна з таких програм – «Теплий дім», яка передбачає відшкодування частини кредитних коштів, які залучає ОСББ для впровадження заходів з енергозбереження та модернізації будинків.

Недостатньо утеплювача

Який повинен бути шар утеплювача для якої товщини і матеріалу стіни, було наведено в попередній статі. Зверніть увагу не лише, на матеріал утеплювача, а й на температурну зону місця, де розташований ваш будинок. Чим тонші стіни, тим більший шар утеплювача повинен бути. В протилежному випадку, ви витрачаєте кошти на утеплення, але витрати все одно залишаться високими, ніж потрібно. Наприклад, для стін товщиною 25 см шар утеплювача повинен бути від 10 до 15 мм, залежно від матеріалу стіни.

Невідповідне кріплення, неправильні матеріали

Для кріплення пінопласту чи мінвати використовують клей. Якщо взяти дешевший клей, наприклад для керамічної плитки, а не для утеплювача, або покрити клеєм менше 70% поверхні плити, утеплювач не буде добре триматись. Якщо в якості утеплювача ви обрали пінопласт, то для його кріплення потрібно не менше 6 дюбелів на квадратний метр, для мінвати – не менше восьми. Пінопласт кріпиться на пластикові дюбелі, мінвата – на дюбелі з металевим осердям і пластиковою термічною головкою. Пластикові дюбелі з вторсировини – гіршої якості і тому частіше тріскаються на морозі. Зверніть також увагу, що клей повинен бути нанесений не лише по периметру плити утеплювача, а й в центральній частині також. В іншому випадку, може відбутися деформація плити.

Забути про підвал

Через неутеплену підлогу чи підвал виходить 10% тепла з будинку. Якщо у вас є підвал – утепліть його належним чином. Якщо підвалу в будинку нема, утепліть фундамент на рівень промерзання 0,5-0,8 м.

Погана підготовка основи

Фасад будинку перед утепленням повинен бути добре очищеним та ідеально рівним. Верхній шар покриття фасаду повинен бути міцним, сухим та не мати грибка, плісняви і т.д. Важливим також є показник адгезійності – наскільки добре матеріал буде прилипати до фасаду. Якщо допущені помилки під час підготовки фасаду, це може спричинити не лише тріщини покриття, а навіть відшарування утеплювача від стіни будинку.

Утеплювати самому, не маючи жодного досвіду

Якщо ви бажаєте зекономити і зробити утеплення будинку самому, то це може вийти ще дорожче, ніж найняти професіоналів. Сучасні технології вимагають майстерності і якщо вам потрібен хороший результат,  а не досвід на власних помилках – зверніться до майстрів. Досвід ви можете здобути спостерігаючи за їх роботою.

Шукати швидко і недорого

Якщо ви знайдете «швидко і недорого», то є ризик, що це буде неякісно.

Не читати уважно договір

Якщо ви наймаєте професіоналів, з ним обов’язково повинен бути укладений договір. Не варто думати, що всі договори однакові і підписувати не читаючи. Уважно перевірте обов’язки та права сторін. Це також допоможе захиститись від роботи з попереднього пункту.

Порушення процедури

Зверніть увагу, що є певні умови, при яких може виконуватись утеплення фасаду. Температура зовнішнього середовища повинна бути від +5 до +25. Наступні декілька днів повинні бути без опадів, щоб матеріали висохли і добре тримались протягом наступних років. Порушення таких простих правил не принесе жодного позитивного результату.

Правильне утеплення будинку дозволяє зекономити до 50% тепла. Проте, якщо в процесі будуть допущені помилки, то це може звести роботу нанівець і вам необхідно буде через кілька років знову інвестувати кошти в той самий процес. Якщо ви знатимете про проблемні місця в процесі утеплення, вам буде простіше їх уникнути.

Також пам’ятайте, що утеплення будинку – це лише один крок на шляху до його енергомодернізації. Тепло виходить з будинку через вікна, двері і дах. Якщо ви хочете, щоб ваш будинок був теплим і затишним, бажаєте зробити його безпечнішим і скоротити витрати на його утримання, необхідно звернутись до спеціаліста з енергоефективності для проведення детального енергетичного аудиту вашої домівки.