Якщо вас зацікавив даний заголовок, це значить, що ви вже точно знаєте, що будинок потрібно утеплити. Якщо ви ще не впевнені, то рекомендуємо прочитати попередню статтю «Утеплювати чи не утеплювати будинок?». Які є типи утеплення будинку? Який матеріал краще обрати? Які особливості необхідно взяти до уваги? Відповіді на все це і навіть трошки більше – чекає на вас у статті нижче, тому поїхали!

Краще утеплювати будинок зовні.

Утеплення буває двох видів – зовнішнє і внутрішнє. Чому ми НЕ рекомендуємо утеплювати будинок всередині?

По-перше, утеплення всередині зменшує житлову площу і створює певний дискомфорт. Шар пінопласту всередині будинку часто потрібно закривати ще гіпсокартоном. А це забирає від 50 до 200 мм вашого житлового простору.

По-друге, при неправильному виборі матеріалів погіршується мікроклімат будинку, збирається конденсат, підвищується рівень вологості повітря. Для зменшення ризику виникнення грибка чи плісняви потрібно встановлювати додаткову вентиляцію. Хоча навіть це не завжди рятує.

Зовнішнє утеплення поділяється на декілька типів:

  • Навісний фасад. Техніка навісного фасаду передбачає що на фасад будинку кріплять дерев’яний чи металевий каркас, потім – шар утеплювача та облицювального матеріалу. Між облицюванням та утеплювачем залишають обов’язково пару сантиметрів вільного простору для відведення вологи – так званий вентиляційний канал. Утеплювачем для такого способу обирають ековату, мінвату, кам’яну вату.
  • «Мокрий» фасад. Відрізняється від попереднього способом кріплення. Утеплювач зразу прикріплюють до стіни клейовою сумішшю або механічним способом (дюбелями, анкерами). Зверху накладають армувальну сітку і штукатурку. Для цього способу підходять будь які щільні утеплювачі: ватні (мінвата, ековата) або у вигляді плит (пінопласт, екструдований пінополістирол, пресована солома).
  • «Колодязна кладка». Для такого способу використовують вологостійкі матеріали – екструдований або звичайний пінополістирол, вермикуліт або керамзит. За цим методом утеплювач накладається одразу на стіну, а для його захисту зверху накладається шар облицювальної цегли.

У результаті найдешевшим варіантом буде «мокрий» фасад, а найдорожчим – «колодязна кладка», адже потрібно буде фактично добудувати ще одну стіну.  Варто звернути увагу, що методи утеплення навісний фасад та «колодязна кладка» не можна назвати найбезпечнішими. У разі, якщо майстри були недосвідчені і допустили певні помилки в процесі, якщо неправильно були підібрані матеріали чи встановлена сама конструкція, наслідком може стати руйнування стіни будинку і падіння елементів конструкції. Якщо це лише плита пінопласту – неприємно, але не критично. Але якщо це частина каркасу або цегляної кладки – наслідки можуть бути значно серйозніші.

Найбільш оптимальний варіант з точки зору безпеки та економії – це техніка «мокрого фасаду». 

Пінопласт чи мінеральна вата?

Пінопласт – один із найпопулярніших утеплювачів через свою низьку ціну. Проте він має також інші переваги:

  1. Низький показник теплопровідності.
  2. Невисока ціна.
  3. Це легкий матеріал. Залежно від густини, 1 куб.м може важити 11-23 кг, тому він не створює істотного навантаження на саму будівлю.
  4. Висока паропроникність. З часом пінополістирол не накопичує в собі вологу, тому ймовірність виникнення плісняви і грибків – мінімальна.

Серед мінусів використання пінопласту можна виділити:

  1. Відноситься до горючих матеріалів. Тому при виробництві до його складу додають антипірени – речовини, які перешкоджають займання. Зверніть увагу на клас горючості матеріалу. Він буває від Г1 до Г4, де Г1 означає найнижчу здатність матеріалу підтримувати полум’я. Маркування ПСБ-С має пожежобезпечний, самозагасаючий пінопласт.
  2. В ньому можуть утворювати свої гнізда дрібні гризуни. Для захисту від них потрібно накладати на пінопласт металеву сітку, а це – додаткові витрати.

Мінеральна вата (або мінвата) також має ряд переваг:

  1. Екологічність. При виготовленні матеріалу не використовуються домішки, які можуть бути шкідливими для людського організму.
  2. Вогнестійкість. Матеріал не горить навіть якщо наявне джерело відкритого вогню. Саме тому в багатоквартирних будинках забороняють утеплення пінопластом.
  3. Зручність монтажу. На відміну від пінопласту, який продається плитами, мінвата – в рулонах. Отже в процесі утеплення не буде утворюватись шпарин і стиків, а згодом – і містків холоду. Також матеріал гнучкий, тому не ламається при монтажу і більш щільно прилягає до стіни.
  4. Звукоізоляція. Матеріал має більшу щільність і краще поглинає звуки, а це один із важливих показників комфорту.

І певні недоліки:

  1. Вартість. Мінвата коштує в 2-2.5 рази дорожче, ніж пінопласт.
  2. Водопоглинання. Потрібно приділяти значно більшу увагу, щоб на утеплювач не потрапляла вода. Мінвата поглинає її значно більше ніж пінопласт і майже повністю втрачає свої теплоізоляційні властивості.

Яку товщину утеплювача обрати?

При виборі товщини утеплювача необхідно звернути увагу на матеріал і товщину стіни та температурну зону вашого місця проживання. Мінімальні товщини для технології «мокрий фасад» наведено нижче:

Матеріал і товщина стіниТемпературна зона 1*Температурна зона 2**
Стіна з газобетону або пустотних керамоблоків товщиною 25 см12-13 см10-11 см
Стіна з повнотілої цегли товщиною 38 см13-14 см10-11 см
Стіна з пустотілої цегли товщиною 38 см12-13 см9-10 см
Стіна з повнотілої цегли товщиною 25 см14-15 см11-12 см
Стіна з пустотілої цегли товщиною 25 см13-14 см10-11 см
Стіна з пустотілої цегли товщиною 51 см11-12 см8-9 см

*До першої температурної зони належать: Київська, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька та Чернігівська області.

**До другої температурної зони належать: АР Крим, Закарпатська, Запорізька, Одеська, Миколаївська та Херсонська області.

Утеплення є важливим кроком в енергозбереженні будівлі. Тому віднестись до його вибору потрібно  відповідально. Обирайте варіанти не тільки по економії, а й по експлуатації та естетичному вигляду.

Вагаєтесь у виборі – зверніться до експертів з досвідом роботи та реалізованими проектами. Поспілкуйтесь  з людьми які вже утеплились. 

Тільки розумний, зважений вибір дасть очікуваний позитивний результат та комфорт. Ви на правильному шляху.  

А якщо вас цікавить, як не допустити помилок в процесі утеплення, то переходьте до наступної статті «Як уникнути помилок при утепленні?».