Опитування, проведене Спілкою власників житла України, виявило, що 21% українців у лютому 2020 витратили на оплату комунальних послуг більше половини доходу сім’ї. Це опитування також допомогло сформувати рейтинг міст, які витрачають на послуги ЖКГ найбільше коштів. Лідером рейтингу став Дніпро, де сім’я з трьох людей, які проживають в будинку і не мають встановлених лічильників, може сплатити за послуги ЖКГ 3 466 грн. На другому місці опинився Кропивницький, а на третьому – Суми.

У випадку, якщо будинок не утеплений або, наприклад, встановлені неенергоефективні вікна, будинок фактично «опалює вулицю». В середньому, втрати тепла з будинку через стіни складають 35%, через дах – 20%, через вікна та вентиляцію – по 15% втрати через підлогу чи підвал складають 10%, а через двері 5%. Проте, ці цифри можна суттєво зменшити, якщо провести енергомодернізацію будинку. Зважаючи на те, що втрати тепла через стіни – найбільша, вартує почати модернізацію свого будинку саме з цього пункту.

 

Причин утеплити будинок може бути декілька: 

Фінанси. Якщо будинок «теплий», то на опалення витрачається менше. Економія, яку Ви відчуєте одразу ж після проведення утеплення.

Комфорт.  Якщо з-під вікна не дує, батареї не чавунні і ледь теплі, ви менше хворієте і загалом почуваєте себе краще.

Вартість житла. Утеплена квартира чи будинок мають на 10-15% більшу ціну на ринку нерухомості.

Довговічність. Що б ви не обрали – мінеральну вату чи пінопласт для утеплення будинку, ці матеріали будуть служити десятки років. Звісно, при умові, що роботи виконують досвідчені майстри і весь комплекс матеріалів вибрано правильно.

Звукоізоляція. Рівень звукоізоляції теж залежить від вибору матеріалу утеплювача, але зовнішнє середовище точно стане тихішим для Вас.

Як бачите, утеплення будинку має й інші переваги, крім заощадження коштів. Чи потрібно утеплювати будинок всередині чи лише зовні? Який матеріал краще обрати для утеплення? Чи можна утеплити лише свою квартиру? Відповіді на ці запитання Ви знайдете в наступній статті «Як правильно утеплити будинок?».